Trabzon Ekmeği

 Bimeks Turbomeks İle Trabzon Ekmeği


Trabzon Ekmeği Malzemeleri

250 gr. beyaz un

250 gr. tam buğday unu

375 ml. ılık su (kaynatılıp ılımış)

1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1/2 yemek kaşığı tuz

1,5 tatlı kaşığı kuru maya

1 tatlı kaşığı toz şeker

Trabzon Ekmeği Tarifi / Nasıl Yapılır?

İki unu da bir elek yardımıyla bir kaba eleyin. İkisinin iyi şekilde birbirine karışmasını sağlayın.

Ardından tuz, zeytinyağı eklenir. Suyun içine konulmuş eritilmiş mayalı ve şekerli su una eklenir. Elinizle yoğurabilirsiniz.

Eğer ekmek makineniz varsa önce maya sonra şeker sonra un ve ılık su, yağ ve tuz eklenir. Hamur yoğurma modunda çalıştırılır.

Elde yoğuruyorsanız 10 dakika boyunca ekmeği yoğurmalısınız. Üzerini nemli bir bezle örtüp 45 dakika soğuk ortamdaysanız 1 saat dinlendirin. Ardından hamuru çıkarıp ezerek zarf şeklinde katlayıp yeniden kabın içine koyup üstünü kapatın. Bu işlemi 30 ar dakika aralarla iki kez tekrarlayın.

Ekmek makinasından çıkardığınız hamurunuzu, ya da yoğurduğunuz hamurunuzu  küçük bir parçayı ayırarak yuvarlak hale getiriniz. Küçük parçayı saç örgüsü gibi yapıp ekmeğin üzerine su yardımıyla yapıştırın.

Ekmek hamurunun üzerine bez örterek 45-60 dakika daha mayalandırın.

Üstüne su sürerek önceden ısıtılmış Bimeks Turbomeks tavasına yerleştirip 170 derecede 10-15 dakika pişirin.

Ekmeği bir beze sarılı halde dinlendirip afiyetle yiyebilirsiniz.


Yorumlar